De Keten

Hoe kunnen we antibioticavrije
kip van hoogstaande kwaliteit garanderen?

Met de Twentse Blauwe houden we een sterk ras en we zijn een “gesloten bedrijf” die bestaat uit:

de opfok van de moederdieren, zijn dus de ouders van de kuikens (opfokbedrijf)
de productie van de eieren (vermeerderingsbedrijf)
het uitbroeden van de kuikens (broederij)
het opgroeien van de kuikens (vleeskuikenbedrijf)

Standaard gebeurt dit bij verschillende bedrijven wat veel transportbewegingen met risico op besmetting van verschillende bedrijven over grote afstanden in een groot gebied tot gevolg heeft. Het onderstaande overzicht geeft het verschil weer tussen de vele contacten in de bedrijfskolom en de geringe contacten in onze bedrijfskolom. Door de contacten tussen bedrijven te beperken en vele transportbewegingen te reduceren minimaliseren we het risico op het verspreiden van besmettelijke ziekten en leveren we een bijdrage aan de CO² reductie.


De schakels opfok, moederdieren en broederij zijn cruciaal voor de gezondheid van de kuikens.

Wanneer je de moederdieren goede voeding met voldoende vitamines en mineralen geeft krijg je gezonde kuikens. Omdat de kippen bij ons op de boerderij blijven, kennen we de vitaliteit van de kippen. Bovendien is het diervriendelijker en duurzamer.
Onze bedrijfskolom is dus volledig traceerbaar.

Hoe wordt antibioticavrije kip van hoogstaande kwaliteit gegarandeerd?

De schakels, vanaf het ei tot de kip, vinden plaats op onze boerderij. Doordat we de totale keten in eigen beheer houden kunnen we garanderen dat ook de ouderdieren nooit zijn behandeld met antibiotica. We garanderen  dat de Twentse Blauwe antibiotica vrij is.

Is de Twentse Blauwe biologisch?

Belangrijk voor het voorkomen van antibioticagebruik,en daarmee samenhangende het dierenwelzijn is een goed stalklimaat. Kip is van huis uit een Aziatisch bosdier, houdt van warmte maar houdt niet van felle zon en tocht. Kuikentjes zijn  de eerste 5 dagen koudbloedig. Wanneer ze uit het ei komen worden ze opgevangen bij een temperatuur van 35 graden. De temperatuur wordt aan het einde van de ronde afgebouwd naar 21 graden. Vleeskuikens zijn jonge dieren en hebben behoefte aan warmte. Tocht is funest voor de gezondheid. Vrije uitloop geeft tochtige openingen waardoor ze kunnen gaan proesten.
Biologische kippen lopen buiten en worden blootgesteld aan talrijke ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en parasieten. Ook komen ze in aanraking met schadelijke stoffen zoals dioxine.
Biologische kip is niet altijd antibioticavrij.

Voor ons is het dus niet logisch om onder Nederlandse omstandigheden biologische vleeskuikens te houden.
We willen graag controle over de gezondheid van de kippen. Weten waarmee de kip in contact komt.

De Twentse Blauwe

Echt andere kip!