Opgroeien

Ruimte

Wij geven de kip veel leefruimte en houden 10 kippen per vierkante meter.
Hierdoor wordt het natuurlijk gedrag van de kippen gestimuleerd, wat leidt tot een verdere verhoging van het dierenwelzijn.

   – De norm bij gangbaar is 24 kippen per vierkante meter.
– De norm bij scharrelkippen is 12 per vierkante meter.
– De norm bij biologisch is 10 kippen per vierkante meter.

Onze kip heeft dus veel ruimte om te scharrelen, fladderen, spelen en rennen. Natuurlijk daglicht is aanwezig voor een natuurlijk dag- en nachtritme.
Afleidingsmateriaal en zitstokken zijn in de stal aanwezig. Vloerverwarming en plafondventilatie dragen bij aan een aangenaam klimaat.
Een optimale luchtkwaliteit in de stal zorgt voor een gezonde kip en geeft vreugde aan de kip en de boer. Onze kip is van een traaggroeiend ras, kan rustig groeien en is daardoor ook beter bestand tegen ziektes.

Geen antibiotica

We garanderen antibioticavrije kip. Omdat we de opfok, houden van moederdieren, het uitbroeden van de eieren en we de kippen op onze eigen boerderij houden, kennen we de vitaliteit van de opgroeiende kippen en de ouders (ook genoemd de moederdieren).

Belangrijk voor het voorkomen van antibioticagebruik (en daarmee samenhangende het dierenwelzijn) is een goed stalklimaat.
Kip is van huis uit een Aziatisch bosdier, houdt van warmte maar houdt niet van felle zon en tocht.

Kuikentjes zijn de eerste 5 dagen koudbloedig. Wanneer ze uit het ei komen worden ze opgevangen bij een temperatuur van 35 graden. De temperatuur wordt aan het einde van de ronde afgebouwd naar 21 graden. Vleeskuikens zijn jonge dieren en hebben behoefte aan warmte.
Tocht is funest voor de gezondheid. Vrije uitloop geeft tochtige openingen waardoor ze kunnen gaan proesten.

Is biologische kip antibioticavrij?

Biologische kip is niet altijd antibioticavrij. Deze kippen lopen buiten en worden blootgesteld aan talrijke ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en parasieten. Ook komen ze in aanraking met schadelijke stoffen zoals dioxine.

De Twentse Blauwe

Hoe herken ik jullie scharrelkip?