Opgroeien

Ruimte

Wij geven onze hanen en hennen veel leefruimte en houden 10 kippen per vierkante meter.
Hierdoor wordt het natuurlijk gedrag van de kippen gestimuleerd, wat leidt tot een verdere verhoging van het dierenwelzijn.

   – De norm bij gangbaar is 24 kippen per vierkante meter.
– De norm bij scharrelkippen is 12 per vierkante meter.
– De norm bij biologisch is 10 kippen per vierkante meter.

Onze kippen hebben dus veel ruimte om te scharrelen, fladderen, spelen en rennen. Afleidingsmateriaal en zitstokken zijn in de stal aanwezig.

Klimaat

Natuurlijk daglicht is aanwezig voor een natuurlijk dag- en nachtritme.
Vloerverwarming en plafondventilatie dragen bij aan een aangenaam klimaat.
Een optimale luchtkwaliteit in de stal zorgt voor een gezonde kip en geeft vreugde aan de kip en de boer. Onze kip is van een traaggroeiend ras, kan rustig groeien en is daardoor ook beter bestand tegen ziektes.

Kip is van huis uit een Aziatisch bosdier, houdt van warmte maar houdt niet van felle zon en tocht. Kuikentjes zijn de eerste 5 dagen koudbloedig. Wanneer ze uit het ei komen worden ze opgevangen bij een temperatuur van 35 graden. De temperatuur wordt aan het einde van de ronde afgebouwd naar 21 graden. Vleeskuikens zijn jonge dieren en hebben behoefte aan warmte. Tocht is funest voor de gezondheid. We willen graag controle houden over de gezondheid van de kippen. Weten waarmee de kip in contact komt.

Geen antibiotica

We zijn 4 soorten pluimveebedrijven.  Omdat we de opfok, houden van moederdieren, het uitbroeden van de eieren en we de kippen op onze eigen boerderij houden, kennen we de vitaliteit van de opgroeiende kippen en de ouders (ook genoemd de moederdieren). Dat maakt dat we weten dat in alle schakels van de keten geen antibiotica gebruikt is.

 

Geen coccidiostatica in het voer

Coccidiose is een wereldwijd voorkomende pluimveeziekte. De oorzaak is de eencellige darmparasiet Eimeria, waarvan zeven varianten bekend zijn. Cellen van de verschillende coccidiose-soorten zijn in principe altijd op een pluimveebedrijf aanwezig en 99% van alle kippen krijgt dan ook een coccidiose infectie.

Cocciodiostatica vs. natuurlijk voer

Onze kippen krijgen alleen natuurlijk voer, zonder toevoegingen. Door aan dit voer een kruidenmengsels – waarvan de meeste ingrediënten gewoon uit het keukenkastje komen – en etherische oliën toe te voegen, wordt de darmgezondheid ondersteund.

Deze toevoegingen voorzien de dieren van de beste en juiste voeding tijdens verschillende fases in hun leven en kunnen ze coccidiose op een veilige manier doorstaan. Net als bij mensen zijn kippen die gezond en vitaal zijn minder vatbaar voor ziektes.  

Onderzoeksresultaten

Uit uitgebreide praktijktesten blijkt dat de toevoegingen leiden tot een betere (darm)gezondheid van het dier en daardoor het gebruik van coccidiostatica in het voer overbodig maakt*.

*Dit blijkt uit praktijk testen bij onze kippen

Weerstand

Dankzij de toevoeging aan het voer bouwen de dieren meer weerstand op en helpt dit bij:

  • Stimulatie van goede darmbacteriën
  • Bescherming van de darm
  • Ondersteuning van het immuunsysteem
  • Preventie van darmstoornissen

Hierdoor is de kans zeer klein dat de dieren ziek worden en behandeld moeten worden met antibiotica*. 

*Wij proberen het gebruik van antibiotica zo laag mogelijk te houden en het liefst uit te sluiten. Op het moment dat onze kippen ziek worden en natuurlijke middelen niet werken krijgen zij na onderzoek van de dierenarts antibiotica toegediend door de dierenarts. Deze kippen zullen niet onder het concept verkocht worden. Je kunt er dus 100% zeker van zijn dat het vlees van  de kippen altijd antibiotica vrij is.

Uniek

Wij zijn uniek omdat we volledig zijn overgestapt op coccidiostaticum vrij voer.

De Twentse Blauwe

Hoe herken ik jullie scharrelkip?