Geschiedenis

De Veldhoeve is een echt familiebedrijf

Pluimveebedrijf ten Velde is in 1930 door G.J. (Gerard) ten Velde opgericht als pluimveefokbedrijf en broederij. De beste toom leghorns van Nederland was één van de hoogtepunten van de fokkerij. Na de komst van hybride rassen vanuit Amerika is de fokkerij gestopt. De broederij is overgegaan op het broeden van ouderdieren van Amerikaanse en Canadese rassen zoals Peel’s.

Daarna is het bedrijf voortgezet door zijn zoon E.G. (Bertus) ten Velde die de broederij heeft uitgebreid voor het uitbroeden van ouderdieren. Na de Peel’s zijn er Perdue ouderdier/kuikens uitgebroed. De stallen waren inmiddels een stuk groter geworden en ingericht voor het opfokken van ouderdieren. Later zijn deze opfok ouderdieren omgewisseld voor vleeskuikens.

Als derde generatie hebben wij in het jaar 2000 het bedrijf van onze (schoon)vader overgenomen.

“Dat kan anders”, dacht Marc ten Velde wanneer hij vroeger in de pluimveestallen aan het werk was. ‘Anders’ werd ‘duurzaam’. Marc: “De reguliere pluimveehandel wil zo efficiënt en goedkoop mogelijk produceren. Kuikens krijgen voer om snel te groeien. Ze kunnen met antibiotica worden behandeld. Hierdoor ontstaan antibioticaresistente bacteriën, die ook niet goed zijn voor mensen. Annet en ik vinden het belangrijk dat kuikens op een gezonde en diervriendelijke manier kunnen groeien. Dat is beter voor mens en dier.”

Bij duurzame pluimveebedrijven in binnen- en buitenland deden we inspiratie op. Daarna ging het roer om.

Een paar jaar geleden zijn we gestart met de verkoop van antibioticavrije kip. Hiervoor is onze webshop antibioticavrijekip.nl gemaakt waar onze klanten rechtstreeks van de boer kip kopen.

In 2016 hebben we onze eigen gecontroleerde keten met een eigen kippenras opgezet. We zijn nu 4 soorten pluimveebedrijven zoals het ooit begon. We houden de ouders, de hennen en hanen en de gelegde eieren worden bij ons uitgebroed. De kuikentjes groeien met veel leefruimte op. Dat maakt dat we in alle schakels van de keten op gezondheid en dierwelzijn kunnen sturen.

De Twentse Blauwe

Rechtstreeks van boer naar bord!